dogodki

Življenje v Ruskih blokih nam sporoča ...

datum: 17.07.2023

kategorija: dogodki

Vljudno vabljeni na pogovorne popoldneve z naslovom »Življenje v Ruskih blokih nam sporoča...

 

Namen pogovorov  je med stanovalci t.i. Ruskih blokov zbrati čim več spominov, osebnih zgodb, razmišljanj, znanj in izkušenj  o življenju v prvih stanovanjskih blokih v Novi Gorici, ki jih je projektiral arhitekt Edvard Ravnikar (1907-1993). Prek pogovorov želimo prebivalce vključiti v procese vrednotenja zgodovinskih dosežkov Nove Gorice in skupaj z njimi razmišljati, kaj je snovna in nesnovna dediščina mesta.  Za lažji pogovor stanovalce naprošamo, da s seboj prinesejo stare ali nove fotografije, ki dokumentirajo način življenja v stanovanjih in njihovi okolici.

 

Pogovori se bodo odvili na  na klopi med blokoma Kidričeva 33 in 31, v četrtek in petek, 20. in 21. julija, od 18. do 21. ure.

 

Edvard Ravnikar je postavil urbanistično zasnovo Nove Gorice, mesta, ki naj bi po 2. svetovni vojni veljalo za simbol moderne in napredne nove države Jugoslavije. Ravnikar je izdelal tudi načrte za stanovanjske bloke v Novi Gorici, ki so bili prve na novo zgrajene stavbe v mestu. Prebivalci so jih težko pričakovali, saj je v hitro rastoči Novi Gorici primanjkovalo stanovanj.

Dogodek se bo zgodil v okviru praznovanj Ravnikarjevega leta in projekta Ab Initio: Urbana utopija, ki ga sofinancira javni zavod GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture, Nova Gorica.

 

Vabilo_Delavnica Ravnikarjevi_Ruski bloki.pdf

Ravnikarjevi bloki

Aktualno

ar©tur