dogodki

PRIDI, POVEJ, SODELUJ IN RAZMIŠLJAJ ...

datum: 12.10.2023

kategorija: dogodki

ZRC SAZU  in FAKULTETE ZA HUMANISTIKO, UNIVERZE V NOVI GORICI. Skupaj s partnerji iz GORICE (IT) ta konec tedna organizira  2. ČEZMEJNI FESTIVAL TRANSFORMATIVNIH EKONOMIJ, ki se letos osredotoča na temo "spreminjajoča ozemlja", podrobneje hrana in energija. 

PRIDI, POVEJ, SODELUJ IN RAZMIŠLJAJ ... 

Kako otrokom in mladim povedati, da je kruh »zlato«? Kako so o kruhu, kranjskih klobasah in vinu razmišljali intelektualci v 19. st? Koliko je hrana prisotna v pismih Aleksandrink? Kako s hrano vzpostaviti večkulturnost v Novi Gorici? Kaj pa ti misliš o bureku? Ti je všeč?

Vljudno vabljeni na čezmejni festival Rethinkable: transformativne ekonomije

petek, 13. oktober 2023  - nedelja, 15. 10. 2023, Nova Gorica, Gorica. 

Z osnovnošolci, študenti, raziskovalci in Novogoričani bomo razmišljali na naslednjih izpostavljenih dogodkih:   

Petek, 13. oktober 2023 (Delpinova ulica 8 - blizu Jolly bara, Nova Gorica)

KRUH MED REVŠČINO IN IZOBILJEM: MED MOJO IN TVOJO KULTURO (10.00 - 13.00): etnografska delavnica peke kruha in medgeneracijskega pogovora o pomenu kruha skozi čas z osnovnošolci iz Nove Gorice, Društvom kmečkih žena in deklet iz Trnovega pri Gorici in Goriško pekarno (vodja delavnice: dr. Jasna Fakin Bajec, ZRC SAZU, Raziskovalna postaja Nova Gorica in Univerza Nova Gorica, projekt Ab initio_urbana utopija). 

ČEZMEJNA JEZIKOVNA DELAVNICA: "KAKO ŽELIM ŽIVETI V SVOJEM MESTU?" (14.00 - 15.00): - učenje uporabnih fraz v italijanščini in slovenščini za bolje sporazumevanje in izražanje o mestu, v katerem bi radi živeli (delavnico vodijo sodelavke Jezikovnega centra Univerze v Novi Gorici).

- PISMA IZ PRETEKLOSTI IN HRANA (15.00 - 16.30): predstavitev digitalne zbirke Pisma, ki nastaja na Raziskovalnem centru za humanistiko Univerze v Novi Gorici, in pogovor, katero hrano pisma omenjajo in v kakšnih kontekstih.(Raziskovalke in raziskovalci iz Raziskovalnega centra za humanistiko Univerze v Novi Gorici).  

-  KRUH, PICA, BUREK, KRANJSKA KLOBASA … ELEMENTI LOKALNE TRADICIJE ALI VEČKULTURNOSTI? (16.30 - 17.45 ) Klepet z etnologom in antropologom dr. Jernejem Mlekužem (ZRC SAZU), etnologinjo in zgodovinarko dr. Jasno Fakin Bajec (ZRC SAZU in UNG FH) ter kulturologom in pisateljem dr. Primožem Mlačnikom (UNG FH). Pogovoru se bodo priključili še študentje UNG FH, ki prihajajo iz balkanskih držav, in sogovornica iz Bosne, ki že več let živi v Novi Gorici. 

- URADNA OTVORITEV FESTIVALA (18.00 - 19.30, Xcenter, Nova Gorica):  Glavni govornik bo Juan Del Río – Podpredsednik ECOLISE, evropske mreže za skupnostne pobude na področju podnebnih sprememb in trajnosti. Naslov predavanja: EVROPSKA MESTA V EKOLOŠKI IN SOCIALNI TRANZICIJI

 Sobota, 14. oktober 2023 (Univerza v Trstu, dislocirana enota v Gorici, soba 202) 

- DELAVNICA: BODOČNOST NOVE GORICE IN GORICE PO GO!2025 // "po METODAH LATERALNEGA MIŠLJENJA" (10.00 - 13.00) Delavnico bodo vodile: dr. Valentina Gulin Zrnić – Inštitut za etnologijo in folkloristiko, Zagreb; dr. Saša Poljak Istenič – ZRC SAZU, Ljubljana in Univerza v Mariboru; Jasna Fakin Bajec – ZRC SAZU, Raziskovalna postaja Nova Gorica in Univerza v Novi Gorici). Potrebna predhodna prijava: https://www.rethinkablefestival.it/sl/eventi/workshop2-vivere-nel-futuro-in-una-citta-futura/

 

 Nedelja, 15. oktober 2023 

DREVESA V CENTRU: REGENERATIVNI SPREHOD OB MEJI (10.00 - 12.00): Sprehod med Gorico in Novo Gorico in odkrivanje pogosto malo znanih in upoštevanih sosedov: dreves. (Govorniki: Giorgio Valvason, strokovnjak za zeleno nego, vrtnar, arborist; Marco Acri, program za študij kulturne dediščine, Univerza v Novi Gorici; Spremljevalci: dr: Anna Maria Tomasich, predsednica Legambiente GoricaPaolo Tubaro, član Legambiente FVG in ProDES FVG).

 

Več o dogodku: https://www.rethinkablefestival.it/sl/

 

VLJUDNO VABLJENI!!!

 

Dr. Jasna Fakin Bajec, vodja Raziskovalne postaje Nova Gorica, znanstvena sodelavka
Inštitut za kulturne in spominske študije
ZRC SAZU, Raziskovalna postaja, Delpinova 12, 5000 Nova Gorica, T +386 5 335 73 25, M +386 31 322 387, www.zrc-sazu.si

Jasna Fakin Bajec, PhD., Head of Research station Nova Gorica, Research fellow
Institute of Culture and Memory Studies
ZRC SAZU, Research station Nova Gorica, Delpinova 12, SI-5000 Nova Gorica, P +386 5 335 73 25, M +386 31 322 387, www.zrc-sazu.si/en

 

 

Aktualno

ar©tur