Kostanjevica

Nad Novo Gorico je na griču frančiškanski samostan. Zgradili so ga leta 1625. V prvi svetovni vojni je bil porušen a so ga kasneje obnovili. Samostansko cerkev odlikujejo bogate štukature.

V kripti cerkve je grobnica Burbonov, med njimi zadnjega francoskega kralja Karla X, ki je po julijski revoluciji l. 1830 pribežal v Gorico in l. 1836 umrl zaradi kolere.

kostanjevica_KAREL10

V samostanu je deloval jezikoslovec p. Stanislav Škrabec (1844 - 1918). V času njegovega delovanja je samostanska knjižnica pridobila veliko gradiva, ki ga je p. Škrabec potreboval kot vir za izdajanje frančiškanskega Cvetja z vrtov svetega Frančiška in tudi znanstveniki s vsega sveta so mu pošiljali svoja dela v oceno in v dar.NKnjižnica je urejena v dveh večjih sobah in ima približno 10.000 knjig. Najpomembnejša med njimi je Bohoričrva slovnica "Arcticae horulae" iz leta 1584 z avtorjevim lastnoročnim posvetilom.

Kostanjevica_BOHORIC

Ob samostanskem vrtu je leta 2004 ob sodelovanju frančiškanskega samostana, Mestne občine Nova Gorica in Društva ljubiteljev vrtnic nastala zbirka vrtnic burbonk.V začetku je štela zbirka 49 vrtnic, njihovo število pa se iz leta v leto povečuje.

Burbonke so dobile ime po otoku v Indijskem oceanu, ki je bil v času nastanka te skupine v 19. stoletju imenovan Ile de Bourbon. Nastale so s slučajnim križanjem dveh starih sort vrtnic, kitajske vrtnice Old Blush in evropske damaščanke Quatre saissons. S križanjem in povratnim križanjem so tako vzgojili vrtnice, ki so bile s cvetenjem od pomladi do pozne jeseni takrat nekaj posebnega. Iz zelo številčne skupine vrtnic se jih je do danes ohranilo le približno 80 sort, ki pa so si med seboj zelo različne. Po razrasti so vse od grmastih pa do plezalk, obliko cvetov imajo podobne enemu ali drugemu predniku.

Aktualno

ar©tur